novosti

Što znače oznake na plasteničkim folijama?

Stiže vrijeme promjene folija na plastenicima, a ne znate koju izabrati? AD-AF, AV, DIF, IR, TLT-PAR, UV – zbunjuju vas ove oznake za folije? Saznajte što to znači i naručite svoju foliju klikom na: https://bit.ly/2hNPE98

 

AD-AF (eng. anti-drop, anti-fog = protiv kapanja, protiv magljenja)

Visoka temperatura unutar plastenika sadrži više vlage od hladnog zraka izvan plastenika. Noću se temperatura unutar plastenika snižava i rezultira vodenom parom koja se kondenzira u zraku u obliku sitnih kapljica. Te kapljice stvaraju maglu koja uzrokuje:

– smanjeno propuštanje svjetlosti u ranim jutarnjim satima, s posljedicom smanjenog rasta biljke,

– kapanje vode po biljkama, s posljedicom pojave bolesti.

Također, padom temperature u plasteniku, relativna vlažnost zraka doseže zasićenje i stvara se magla. Magla ima negativan utjecaj na biljke jer listovi su izloženi povišenoj koncentraciji relativne vlage zraka pa ostaju duže vlažni na vrhovima i pri zemlji. Magla blokira i sunčeve zrake za vrijeme ranih jutarnjih sati i povećava se opasnost od razvoja bolesti.

Da bi se to spriječilo, foliji dodajemo posebne aditive. Ovi aditivi mijenjaju napetost na površini folije pa su kapljice vode manje i u nevidljivom sloju klize niz foliju.

 

AV (eng. anti-virus = zaštita od virusa)

Ljudsko oko osjetljivo je na UV području od 400 do 700 nanometara, dok je vidni spektar insekata osjetljiv na UV području manjem od 400 nanometara. Stoga blokiranje UV spektra svjetlosti negativno utječe na insekte pa postaju manje aktivni unutar plastenika te se smanjuje kretanje vektora koji prenose  i šire virusne bolesti (lisne uši, bijela mušica, trips, mineri, grinje). Rezultat su smanjena upotreba kemijskih sredstava, zdravije i ljepše biljke otpornije na stres te ukusniji plodovi; ukratko, jeftiniji i, ono najvažnije, zdraviji proizvod.

 

DIF (eng. diffusion = difuzija)

Direktna sunčeva svjetlost može uzrokovati opekline kako na biljci, tako i na foliji. Da bi se spriječile opekline na biljci, treba osigurati kvalitetu folije. Dodavanjem aditiva za difuznost, sunčeva svjetlost pravilno se raspršuje duž folije i ne stvara oštećenja.

 

IR (eng. infrared = infracrveno)

Tijekom dana, sunčeva energija stvara toplinu koja se noću gubi. Velike temperaturne razlike mogu negativno utjecati na biljku pa je iznimno važan faktor zadržavanja topline. Noću ili za hladnih vremenskih uvjeta, toplina se gubi vanjskom radijacijom koja se odvija unutar infracrvenog spektra. Specijalnim aditivima unutar folije blokira se infracrvena (IR) radijacija, pri čemu se zadržava temperatura unutar plastenika i izbjegava smrzavanje.

 

TLT-PAR (eng. total light transition – photosynthetically active radiation = ukupan protok svjetlosti – fotosintetski aktivno zračenje)

Sunčeva energija neophodna je biljci, a fotosintetski aktivno zračenje (od 400 do 700 nanometara) iznimno je važno za uspješan i kvalitetan rast biljke i ploda. Aditivi koji se nalaze unutar naše folije služe da biljka i plod uvijek dobiju maksimalnu količinu energije potrebne za rast.

 

UV (eng. ultra violet = ultraljubičasto)

Ovime se označava da je folija UV stabilizirana, odnosno otporna na ultraljubičasto zračenje. Ako folija ne sadrži UV stabilizatore, njezin „životni vijek“ skraćuje se na 4 do 6 mjeseci, zbog lošeg utjecaja sunčevih zraka.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *