031/355-165
031/356-338

Navodnjavanje

NAVODNJAVANJE

Instalater navodnjavanja-1

Navodnjavanje je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji. To je postupak kojim se na poljoprivredno zemljište umjetnim putem dovodi voda kako bi se postigla dovoljna količina vlage za normalan rast i razvoj te ishranu biljaka, a samim time povećao urod. Biljka nije u mogućnosti koristiti hranjiva iz tla bez dovoljne količine vode.

Danas je gotovo nezamislivo baviti se intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom bez profesionalno postavljenog sustava za navodnjavanja i uporabe vodo-topivih gnojiva pomoću kojih se može osigurati dovoljna količina hranjivih tvari za biljke, koje bi trebale dati onakav prinos i kvalitetu plodova kakvu smo sami željeli.

Navodnjavanje, osim  u poljoprivrednoj proizvodnji, koristimo i u vlastitim domovima, odnosno navodnjavamo naša dvorišta i okućnice, sportske terene i javne površine poput parkova, šetnica i kružnih tokova.

28 godina iskustva u poljoprivredi

Što smo do sada navodnjavali?​

+ 0
hektara trajnih nasada
+ 0
dvorišta i okućnica
0
sportska terena
+ 0
javnih površina i objekata

NAVODNJAVANJE TRAJNIH NASADA

Navodnjavanje laguna

Sustav za navodnjavanje voćnjaka direktno utječe na veličinu i težinu ploda te na kvalitetu i količinu uroda, što čini navodnjavanje krucijalnim dijelom svakog trajnog nasada. Najboljom metodom navodnjavanja voćnjaka pokazalo se navodnjavanje sustavom „kap po kap“.

U ovom načinu navodnjavanja, za razliku od povrćarstva gdje se koriste jednogodišnje cijevi, u voćarstvu se koriste dugotrajne cijevi koje se postavljaju iznad zemlje (40-70 cm od površine) ili ispod zemlje (10-20 cm od površine).

Prednosti

+ smanjen rizik od štetnika i bolesti bilja

+ kontrola potrošnje vode 

+ smanjen trošak vode

+ nizak trošak održavanja 

 

+ jednostavnost korištenja 

+ očuvanje vlage tla

+ smanjena zbijenost tla

+ olakšano prihranjivanje

+ bolji razvoj stabala

NAVODNJAVANJE DVORIŠTA I OKUĆNICA

Lijepa i zelena trava, rodne voćke i mirisno cvijeće koje okružuje kuću čine biljnu simbiozu koja upotpunjava idilu vlastitog doma, no i njima je potrebna voda na dnevnoj bazi, stoga je sustav za navodnjavanje najbolje, najučinkovitije i najsigurnije rješenje.

Naizgled jednostavno, navodnjavanje okućnica zahtijeva mnogo planiranja jer ono što odgovara jednoj biljnoj vrsti nije nužno najbolje rješenje i za ostale biljke.

NAVODNJAVANJE TRAVNJAKA

Za navodnjavanje travnjaka najčešće se koriste rasprskivači koji se ukopavaju u zemlju, a pod pritiskom vode izdižu se iznad površine i započinju s radom. Ovaj način navodnjavanja travnjaka je najučinkovitiji iz razloga što su rasprskivači ukopani u zemlju pa ne smetaju pri košnji travnjaka, igranju ili hodanju te ostavljaju dojam urednosti i jednostavnosti travnjaka.

NAVODNJAVANJE CVIJEĆA

Navodnjavanje cvijeća najčešće se izvodi cijevima „kap po kap“ koje su postavljene na površinu zemlje ili su ukopane u zemlju (zbog estetskog izgleda i lakšeg pristupa cvijeću, primjerice, prilikom košnje ili okopavanja). Također, moguće je navodnjavati i rasprskivačima, no to se ne preporučuje zbog rizika od nastanka biljnih bolesti.

NAVODNJAVANJE SPORTSKIH TERENA

Nogometni teren pseno

Sportski tereni zahtijevaju specifične uvjete navodnjavanja, iz razloga što čak i mala odstupanja od standarda mogu sportašima prouzročiti probleme.

Prilikom navodnjavanja sportskih terena uvijek treba imati na umu i funkcionalnost, odnosno sustav za navodnjavanje ni na koji način ne smije predstavljati prepreku sportašima. Navodnjavanje sportskih terena izvodi se postavljanjem rasprskivača ispod površine zemlje, koji se pomoću pritiska vode odižu i ravnomjerno zalijevaju sve površine.

Teniski teren pseno

NAVODNJAVANJE JAVNIH POVRŠINA I PARKOVA

Parkovi, šetnice i kružni tokovi ogledalo su grada i njegovih građana, stoga je važno da trava i cvijeće uvijek imaju potrebnu količinu vode.

Prilikom navodnjavanja javnih površina treba uzeti u obzir brojne faktore među kojima su:

– vrijeme navodnjavanja (navodnjavanje javnih površina odvija se u rano jutro ili kasno navečer, kada je manje prolaznika)

– estetika (svi rasprskivači i cijevi nalaze se u zemlji kako se ne bi narušio estetski izgled javne površine)

– ekonomičnost (parkovi i šetnice uglavnom su površinom veliki prostori te je ekonomičnost potrošnje vode vrlo bitna ne samo iz ekoloških, već i iz financijskih razloga)

Pošaljite nam upit i kontaktirat ćemo vas u najkraćem roku.

Posjetite nas

Osječka 164a
31221 Josipovac

Nazovite nas

031/355-165
031/356-338

Košarica
Prijava

Nemate račun?

Ova Internet stranica te njezine on-line usluge mogu koristiti kolačiće radi poboljšanja usluga. Nastavkom upotrebe ovih stranica ili klikom na gumb "Prihvaćam" pristajete na pohranu i pristup kolačićima.

You cannot copy content of this page

Izbornik
0 Lista želja
0 items Košarica
Moja košarica
Vaša košarica je prazna.

Odaberite proizvod iz naše ponude.