Navodnjavanje (sustavi navodnjavanja)

Navodnjavanje je najvažniji faktor rasta biljaka. Osnovna svrha navodnjavanja je da biljci kompenzira tekućinu koju biljka upija kroz korijen i lišće a gubi isparavanjem tla i cijeđenjem tla. Ova kompenzacija je neophodna ako se želi očuvati ravnoteža vlažnosti i hranjivosti zemlje koja je jako bitna za život biljaka.

Da bi bilo efikasno, navodnjavanje treba garantirati:
  • Jednoličnu distribuciju vode za svaku vrstu biljaka;
  • Mogućnost noćnog navodnjavanja, kako bi se spriječio ili smanjio termički šok kod biljaka;
  • Optimalno korištenje struje i vode, zahvaljujući automatskoj regulaciji i isključivanju sistema u slučaju kiše;
  • Uštedu vremena i radne snage, pružajući biljkama konstantnu i idealnu njegu;
  • Maksimalnu izdržljivost sistema u svakoj situaciji, pa i kod izuzetno vrućih i sušnih ljeta;
  • Maksimalnu iskoristivost zelenih površina, bez razbacanih cijevi naokolo i bučnih metalnih prskalica koje opasno strše iz zemlje.

Navodnjavanje povrća

Navodnjavanje  je jedna od najvažnijih agrotheničkih mjera u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji povrća. To je postupak kojim se na poljoprivredno zemljište umjetnim putem dovodi voda kako bi se postigla dovoljna količina vlage za normalan rast i razvoj te ishranu biljaka povrća, a samim time povećao urod povrća . Biljka nije u mogućnosti koristiti hranjiva iz tla bez dovoljne količine vode.
Danas je gotovo nezamislivo baviti se intenzivnom  proizvodnjom povrća bez navodnjavanja i uporabe vodo-topivih gnojiva pomoću kojih se može osigurati dovoljna količina hranjivih tvari za biljke, koje bi trebale dati onakav prinos i kvalitetu plodova kakvu smo sami željeli.

više o navodnjavanju povrća

 

 

Navodnjavanje travnjaka

Navodnjavanje travnjaka se obično vrši rasprskivačima! Cijevi za navodnjavanje travnjaka, spojnice i rasprskivači  se postavljaju u zemlju! Pod pritiskom vode rasprskivači  se podižu i počinju prskati! Takve rasprskivače nazivamo “pop-up” skočnim rasprskivačima! Oni vam ne smetaju kada se kosidbe  a usput daju dojam urednosti travnjaka!


Navodnjavanje travnjaka cijevi za navodnjavanje

Navodnjavanje travnjaka se može vršiti  i sustavom kap po kap!
Cijevi kap po kap prikladne su za ugradnju sistema na nagnutim mjestima gdje imamo konstantno mijenjanje pritiska.  Kapaljke  kod cijevi kap po kap su već na određenoj udaljenosti ugrađene u cijev i garantiraju postojanost mlaza unutar širokog područja različitih pritisaka, upravo zbog toga su posebno prilagođeni za instalacije koje vise tj. posebne duljine gdje pritisak navodnjavanja travnjaka trpi značajne skokove.

više navodnjavanje travnjaka


 

Navodnjavanje voćnjaka

Sušenje voćnjaka je nešto što vam se nebi trebalo dogoditi. Razlike u padalinama (vlažnosti tla) mogu vam smanjiti i povećati prihode voćnjaka, zato je važno imati vlažno tlo, koje daje voćnjaku  ne samo vodu nego i potrebne minerale i snagu da prođe kroz teške klimatske uvijete.

Navodnjavanje voćnjaka obično se vrši cijevima kap po kap, koje se priključuju na već postojeći izvor vode (bunar, vodovod, spremnici vode)! Cijevi kap po kap  povlače se uzduž voćnjaka  da bude što manje redova,  tako da se uštedi kako na dužini potrebnih cijevi tako i na pristisku vode koji prolazi kroz iste!
Cijevi  bi se trebali učvrstiti  na visini od 50 – 75 cm tako da ne smetaju pri košnji voćnjaka!

više navodnjavanje voćnjaka