novosti

7 savjeta za zimski uzgoj povrća

Svježe i domaće povrće u hladnim, zimskim danima nije rezervirano samo za profesionalne uzgajivače, već ga je moguće uzgojiti i u malim, tzv. „hobi“ plastenicima i staklenicima. Kako, pitate se? Donosimo sedam savjeta pomoću kojih možete u nadolazećim zimskim danima unaprijediti proizvodnju povrća u svojim plastenicima i staklenicima.

 

 

1.      Ventilirajte

 

Svakom vlasniku plastenika ili staklenika dobro je poznata problematika nakupljanja vlage, koja povećava rizik od bolesti. Zimsko vrijeme, odnosno kratki dani i smanjena količina sunčeve energije uvelike otežavaju borbu s vlagom. Dolaskom večeri snižava se temperatura u plasteniku ili stakleniku, a kondenzirani zrak duže se zadržava na lišću, što dovodi do pojave bolesti.

Rješenje ovom problemu je (konstantna) ventilacija, odnosno izmjena zraka, pri kojoj vlažni zrak izbacujemo van, a svježi i suhi puštamo u plastenik ili staklenik.

Mnogima je prva pomisao gubitak topline prilikom ventilacije, no manja je šteta izgubi li se dio toplog zraka u usporedbi sa štetom koju izazivaju bolesti.

 

2.      Koristite foliju za pokrivanje

 

Kako bi smanjili trošak grijanja i zaštitili biljke od hladnoće, financijski najisplativije rješenje je agril folija za pokrivanje. Koristeći agril foliju, biljkama stvaramo dodatni pokrov i zaštitu od hladnoće.

Imajte na umu da foliju ne smijete postaviti direktno na biljku, budući da joj je i dalje potreban neometani protok zraka, kako ne bi došlo do kondenzacije. Učestala je praksa postavljanja agril folije na plastične ili metalne lukove, čime ju se odmiče od biljke i omogućava slobodan protok zraka.

 

3.      Iskoristite sunčane dane

 

Premda zvuči logično, mnogi proizvođači ne koriste puni potencijal sunčanih dana tijekom zime. Za vrijeme sunčanih sati poželjno je ukloniti svu agril foliju, ako ju koristite za čuvanje biljki od niskih temperatura.

Skidanjem agril folije, biljkama se omogućuje upijanje maksimalne količine dostupne sunčeve svjetlosti, što doprinosi njihovom zdravom rastu. Također, dolazi do boljeg protoka zraka, čime se sprečavaju kondenzacija i smanjuje se rizik od  bolesti.

 

4.      Osnažite biljke u jesensko vrijeme

 

Baš poput ljudi, biljke će bolje podnijeti hladne vremenske uvjete, ako se na njih unaprijed pripreme. Profesionalni proizvođači pripremaju svoje biljke za nadolazeću zimu tako da u hladnijim jesenskim danima prozračuju plastenike ili staklenike što je više moguće, kako bi se biljke „prilagodile“ niskim zimskim temperaturama. Snažnija i otpornija biljka znači bolji prinos, veću otpornost na bolesti  i smanjenu potrebu za zaštitnim sredstvima.

 

5.      Racionalizirajte grijanje

 

Smanjenje troškova i povećanje prinosa oduvijek su svakom proizvođaču prioritet, bilo da se radi o profesionalnom ili uzgoju za vlastite potrebe. Stalne polemike vode se oko pitanja treba li plastenik ili staklenik grijati cijeli dan ili samo u određenom dijelu dana (najčešće navečer, kad toplinska energija sunca nestane).

Brzinu rasta biljke ne određuju maksimalna ili minimalna, već prosječna 24-satna temperatura unutar plastenika ili staklenika. Istraživanja su pokazala da je jednostavnije i jeftinije regulirati prosječnu 24-satnu temperaturu, ako se grije tijekom dana.

Razlog je taj što je danju, uz sunčevu svjetlost, potrebno manje energije kako bi se plastenik ili staklenik zagrijao, a ta se temperatura unutar njega zadržava i postepeno otpušta tijekom noći. Dok je, primjerice, noću potrebno puno više toplinske energije kako bi se plastenik zagrijao jer vanjska temperatura je niska i nema „pomoći“ od sunca.

 

6.      Provodite gnojidbu

 

Biljke bolje i brže rastu, kako u ljetnoj, tako i u zimskoj proizvodnji, ako se tlu dodaju gnojiva i minerali. No treba imati na umu da tijekom zimskog uzgoja povrća nije potrebna ista količina gnojiva kao tijekom ljetnog uzgoja. Redovitom kontrolom tla i brigom da razina nitrata nije previsoka, osiguravamo adekvatan rast biljke i ploda.

 

7.      Navodnjavajte

 

Premda tijekom jeseni i zime nema velikih vrućina i sušnih razdoblja, biljkama je ipak potrebna voda. Navodnjavati nije potrebno svaki dan, već u vremenskim intervalima od četiri do pet dana, ovisno o vrsti biljke i ploda.

 

 

Nadamo se da su vam naši savjeti otklonili nejasnoće po pitanju zimskog uzgoja povrća te da će doprinijeti bogatom i kvalitetnom urodu. Za sva dodatna pitanja ili savjete, stojimo vam na raspolaganju.

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *