Navodnjavanje trajnih nasada

Sustav za navodnjavanje voćnjaka direktno utječe na veličinu i težinu ploda te na kvalitetu i kvantitetu uroda što čini navodnjavanje krucijalnim dijelom svakog trajnog nasada. Najboljom metodom navodnjavanja voćnjaka pokazalo se navodnjavanje sustavom „kap po kap“.  U ovom načinu navodnjavanja za razliku od povrćarstva gdje se koriste jednogodišnje cijevi, u voćarstvu koristimo dugotrajne cijevi koje postavljamo iznad zemlje (40-70 cm od površine) ili ispod zemlje (10-20 cm od površine).

 

Prednosti navodnjavanja voćnjaka sustavom „kap po kap“:

 • Smanjen rizik od bolesti bilja i štetnika

  Za razliku od rasprskivača, navodnjavanjem sustavom „kap po kap“ voda se direktno aplicira na površinu zemlje gdje ju biljka upija pomoću korijenovog sustava. Ovim putem, voda se ne zadržava na listovima i plodovima te se na taj način ne stvaraju uvjeti povoljni za razvoj bolesti i štetnika.

 • Kontrola potrošnje vode

  U svakoj proizvodnji pa tako i u poljoprivrednoj, cilj je optimizirati i kontrolirati potrošnju resursa. Primjenom navodnjavanja „kap po kap“ u voćnjacima, poljoprivrednici točno znaju koliko vode svako stablo dobiva u određenom vremenskom razdoblju i na taj način gotovo potpuno eliminiramo suvišni gubitak vode. Također,

 • Olakšano prihranjivanje

  Osim što ovim načinom navodnjavanja biljkama  točno osiguravamo potrebnu količinu vode, ovim sustavom također možemo vršiti i prihranu nasada s vodotopivim mineralnim gnojivima i ostalim hranjivim tvarima koja se transportiraju putem vode direktno do svakog stabla u nasadu.

 • Niski trošak održavanja

  Jednom kada postavimo sustav  za navodnjavanje u naš voćnjak više nemamo velikih ulaganja i financijskih troškova koja se tiču održavanja. Svim voćarima savjetujemo da redovno obilaze svoje nasade i kontroliraju cijevi za navodnjavanje. Pravovremenom reakcijom možemo uočiti da je došlo do puknuća cijevi (tijekom sušnih razdoblja, glavni uzrok ovome su glodavci koji progrizu cijevi u potrazi za vodom) ili do začepa kapaljki (najčešći uzrok ovome je nekvalitetna voda koja sadrži visok udio željeza koji se taloži u cijevima i uzrokuje začepe).

 • Jednostavnost korištenja

  Sustav za navodnjavanje „kap po kap“ je veoma jednostavan za korištenje. Osim manualnog upravljanja, moguće je i automatsko upravljanje sustavom za navodnjavanje. Jedan od glavnih razloga zašto naši klijenti odabiru automatsko upravljanje sustavom za navodnjavanje je taj što sustav sam određuje kada i koliko je voćkama potrebno vode.

Nedostaci navodnjavanja voćnjaka sustavom "kap po kap":

 • Nedostupnost električne energije

  Voćnjaci nisu uvijek u/uz naselje, stoga nedostatak električne energije predstavlja učestao problem mnogim poljoprivrednicima. Kao zamjenu, koristimo benzinske/dizelske pumpe i agregate za struju kojima omogućujemo rad pumpe. Također, inicijalno skuplja no dugotrajno isplativija alternativa je korištenje solarnih panela koji posljednjih godina bivaju sve učestalije rješenje problemu nedostatka priključka električne energije.

 

 • Potrošnost materijala

  Cijevi „kap po kap“ su napravljene od plastike, stoga im se životni vijek s vremenom smanjuje, a podložne su i utjecaju klimatskih uvjeta (mogućnost smrzavanja, degradacija izazvana sunčevom svjetlošću i sl.) te puknuća cijevi (tijekom sušnih razdoblja, glavni uzrok ovome su glodavci koji progrizu cijevi u potrazi za vodom) ili može doći do začepa kapaljki (najčešći uzrok ovome je nekvalitetna voda koja sadrži visok udio željeza koji se taloži u cijevima i uzrokuje začepe).

You cannot copy content of this page

Izbornik
Lista želja
0 items Košarica
Moja košarica
Vaša košarica je prazna.

Odaberite proizvod iz naše ponude.