Nematode ekološka zaštita

Nematop®

Nematode (Heterorhabditis bacteriophora) za suzbijanje ličinki PIPA (Otiorhynchus sulcatus)

Primjena:
Nematop® se primjenjuje u travnju i svibnju za prvu generaciju ličinki, a za drugu od početka kolovoza do polovice listopada.
Pipa živi preko dana u zemlji, noću izlazi i hrani se listovima. Pipe rade štetu na preko 200 raznih kultura, na ukrasnom bilju, jagodama, vinovoj lozi i šumskom bilju.
Najveću štetu rade ličinke koje se hrane korijenom. Neoplođena jajašca (mužjaci ne postoje) se polažu u tlo, gdje se razvijaju ličinke iz kojih nastane kasnije kukac – PIPA.

Nematop® djeluje isključivo na ličinku, stoga je primjena u navedenom razdoblju idealna. Efikasnost suzbijanja veća je od 80%. Nematop® je učinkovitiji od kemijskih preparata i ima dulje djelovanje. Povoljna temperatura tla preko dana je 11°C, u hladnijem periodu preporučamo Nematop COOL® jer tolerira nižu temperaturu tla od 8°C.

Nematop® je potrebno pomiješati s vodom te otopinu svakih 5 minuta promiješati kako se nematode ne bi taložile. Otopinom zaliti tlo oko sadnice ili prije sadnje u otopinu umočite korijen. Otopinu s nematodama u potpunosti potrošite jer se čuvanjem gube svojstva.

U Nematop®-u sadržane nematode bezopasne su za ljude, životinje i biljke.

Djelovanje:
Nematode aktivno traže ličinke PIPA, zatim u njih prodiru te se u ličinki
razmnožavaju. Licinke ugibaju nakon 2 do 3 dana. Nakon 2 do 3 tjedna nematode
napuštaju uginulu ličinku i traže nove domaćine. Ukoliko ih ne pronađu, u tlu
mogu preživjeti još 2 – 3 mjeseca.

Skladištenje i rok trajanja nematode: Po primitku u što kraćem roku potrošiti. Nematode zaštiti od temperatura ispod 0°C i iznad 30°C. Kod hladnog skladištenja na 2-12°C neotvoreno se pakiranje može čuvati 6 tjedana.

Pakiranje nematode:
Nematode 5 milijuna za 10 m
Nematode 10 milijuna za 20 m
Nematode 50 milijuna za 100 m
Nematode 500 milijuna za 1000 m

 

Nemastar®

Nematode (Steinernema carpocapsae) za suzbijanje rovca (Gryllotalpa Gryllotalpa), ozime sovice (Agrotis spp.), sovice ipsilon (Agrotis ipsilon), proljetne sovice (Euxoa Temera) i livadnog komarca (Tipula paludosa)

Ličinke sovica (Noctuidi) žive u tlu, duge su 3 do 5 cm, zelene su, smeđe ili smeđe s tamnom glavom. Kod dodira se odmah spiralno umotaju. Poznate vrste su ozima sovica (Agrotis segetum), sovica ipsilon (Agrotis ipsilon) te proljetna sovica (Euxoa Temera).

Optimalna primjena nematode:
Protiv rovca od travnja do srpnja, sovice od lipnja do kolovoza te livadnog komarca od sredine rujna do sredine listopada. Jednostavno tretiranje zalijevanjem.
Povoljna temperatura tla je 12°C do 28°C. Kod većih temperatura tla slabi djelovanje nematoda.
Nemastar® pomiješajte prema tabeli miješanja, otopinu svakih 5 minuta promiješajte kako se nematode ne bi taložile. Dobivenom otopinom zalijte tlo.
Nakon tretiranja tlo zalijte s minimalno jednom litrom vode po m2. Tlo održavati vlažnim slijedecih 14 dana.
Nematode su osjetljive na direktno sunčevo zračenje, pa preporučamo tretiranje u jutarnje ili večernje sate.Otopinu sa nematodama u potpunosti potrošite jer se čuvanjem gube svojstva.

U Nemastar®-u sadržane nematode su bezopasne za ljude, životinje i biljke.

Djelovanje nematode:
Nemastar® odlično djeluje protiv odraslog rovca, isključujuci mlade ličinke.
Tretiranje je potrebno ponovit iduće godine kako bi se suzbili već odrasli rovci.
Sovice i livadnog komarca Nemastar® suzbija vrlo dobro – ličinke i gusjenice ugibaju unutar 4 dana. Djelovanje 80%.

Nematode aktivno traže ličinke, prodiru u njih te se u ličinki razmnožavaju.
Idealno suzbijanje ličinki je krajem rujna i početkom listopada.

Skladištenje i rok trajanja: Po primitku u što kraćem roku potrošiti. Nematode zaštiti od temperatura ispod 0°C i iznad 30°C. Kod hladnog skladištenja na 4-12°C neotvoreno pakiranje se može čuvati 6 tjedana.

Pakiranje:
Nematode 5 milijuna za 10 m2
Nematode 10 milijuna za 20 m2
Nematode 50 milijuna za 100 m2
Nematode 500 milijuna za 1000 m2

 

Nemagreen®

Nematode (Heterorhabditis bacteriophora) za suzbijanje ličinki hrušta (Bradysia spp., lycoriella spp.)

Nemagreen® se primjenjuje od sredine lipnja do kraja rujna. Nemagreen® djeluje isključivo na ličinku.
Efikasnost suzbijanja je veća od 80%.
Povoljna temperatura tla je 12-25°C.

Primjena:
Nemagreen® pomiješajte s vodom i razrijedite prema tabeli. Otopinu svakih 5 minuta promiješajte kako se nematode ne bi taložile. Pripremljenom otopinom zalijte travnjak, pritom pazite da tlo i travnjak budu vlažni kako se nematode ne bi sasušile. Pošto su osjetljive na direktno sunčevo zračenje preporučamo tretiranje nematodama u jutarnje ili večernje sate.

Nakon tretiranja travnjak zalijte s 2-5 litara vode po m2 (kod suhog razdoblja unutar pola sata) kako bi se nematode s trave isprale u tlo.
Slijedećih 6 tjedana tlo održavajte vlažnim, zalijevajte prema potrebi. Otopinu s nematodama preporučljivo je u potpunosti potrošiti jer se čuvanjem gube svojstva.

U Nemagreenu® sadržane nematode bezopasne su za ljude, životinje i biljke.

Djelovanje nematode:
Nemadote aktivno traže ličinke u koje prodiru te se u njima razmnožavaju. Napadnute ličinke se oboje crveno-smede, ugibaju nakon 1 do 2 tjedna. Zbog razmnožavanja nematoda u uginulim ličinkama, njihovo se djelovanje nakon prve primjene konstantno pojačava.

Skladištenje i rok trajanja nematode:
Po primitku u što kraćem roku potrošiti, zaštiti ih od temperatura ispod 0°C i iznad 30°C. Kod hladnog skladištenja na 4-12°C neotvoreno pakiranje se može čuvati 6 tjedana.

Pakiranje nematode:
Nematode  5 milijuna za 10 m2
Nematode  10 milijuna za 20 m2
Nematode  50 milijuna za 100 m2
Nematode 500 milijuna za 1000 m2