Mreže za zasjenjivanje

Mreže za zasjenjivanje plastenika

Oštećenja na biljkama i plodovima koje može izazvati izlaganje suncu (sunčane opekline) ožegotine, mogu se ublažiti postavljanjem materijala koji stvaraju djelomičnu sjenu i na taj način smanjuju temperaturni šok za biljke.

Za ublažavanje sunčevog zračenja kod nas se koriste mreže za zasjenjivanje ovisno o kulturi koju želimo zaštititi. Zasjenjenje može biti od 30% ; 35%; 50% ; 60% ili čak i 75 %.  Mrežama za zasjenjivanje smanjuje se intenzitet prolaza sunčevog svjetla , a na taj način i temperatura. Bojanje plastenika ili staklenika specijalnim bojama ili vapnom, koje se lako skidaju, isto je moguće, no ovakva  rješenja nisu trajna – svake godine boja se mora skinuti- oprati ( u jesenskom, zimskom i rano-proljetnom uzgoju biljaka nema dovoljne količina svjetlosti ) , a slijedeće godine ponovno nanositi. Prednost mreže za zasjenjivanje ja da se ista mreža može koristiti nekoliko uzastopnih godina, što smanjuje troškove proizvodnje povrća i cvijeća. U ponudi imamo mrežu za zasjenjivanje različitog postotka, ovisno o vrsti proizvodnje i zahtjeva biljaka od 30 – 90%. Te različitih širina os 2,00m do 7,20m.

Za povrće i začinsko bilje, te većinu cvijeća koje se kod nas uzgaja  preporučen postotak  zasjenjenja je od 30-40%. Za proizvodnju ukrasnog bilja , preporuča se zasjenjenje od 50% pa čak i do 80%. Uz gustoću pletenja, bitna je i boja mreže za zasjenjivanje. Manji postotak zasjenjenja koristi se svjetlo-zelena boja 30%, dok za zasjenjenja od 90%  koristi se tamnozelena boja. Međutim  boja mreže za zasjenjivanje može biti i bijela,žuta,plava pa i siva, čak i crna. Ovisno o potrebama biljaka može biti u različitim nijansama.

Istraživanja su pokazala da upravljanjem i izmjenom sunčevog spektra možemo poboljšati i usmjeravati kontrolu u proizvodnji biljaka, te poticati:

  • vegetativni rast i veličina biljke (crvene i žute)
  • grananje i grmoliki rast , smanjuju veličinu lista (sive)
  • patuljasti rast ( plave)
  • vrijeme i kvalitetu cvatnje
  • vrijeme i plodonošenje
  • obojenost plodova
  • sadržaj šećera i kiselina naročito kod voća
  • sprječava se palež, sunčanih ožegotina
  • smanjuje se trošak vode za navodnjavanje

 

Korištenje mreža za zasjenjivanje:

U proizvodnji povrća: svjetlo-zelena do zelena boja mreže
Za rasadnike ukrasnog bilja: zelena i tamno-zelena boja mreže
Za proizvodnju u plasteniku: crna ili bijela ovisno o vrsti uzgajanog bilja (neke cvjetnice traže bijelu mrežu koja upija UV i odbija sunčeve zrake)
Za krajobrazno uređenje – za sportske terene, bazene, terase i slično: dekorativna tamno-zelena, smeđa, plava ili crna.  

 

Mreže za zasjenjivanje izrađuju se od  polietilen ili polipropilen različitih načina tkanja, gustoće i debljine te različite obojenosti.

Samo zasjenjivanje nije dovoljno za skidanje temperature plastenika. Uz zasjenjivanje moramo koristiti i metodu  provjetravanja, koja  će pomoći u proizvodnji jer se temperatura može sniziti sa vrućih 40⁰C na malo ugodnijih 35⁰C pa čak i do 32°C.  To je i najviša temperatura za rast pojedinih biljaka. Uspješnije skidanje temperature u plastenicima i staklenicima, moguća uz dodatnu opremu za hlađenje zaštićenog prostora.  Najmanji dodatni trošak za hlađenje je instaliranje mikrorasprskivača – fogera ili zamagljivača koji finom maglicom hlade prostor, a ne izazivaju neželjene posljedice (pojavu bolesti i štetnika i druga oštećenja na biljkama), jer 60 do 80 % vodene magle ispari prije nego što padne na tlo. Prilikom isparavanja voda preuzima određenu količinu energije ( topline ) i na taj način snižava temperaturu.