Mreža za uzgoj krastavaca

Krastavac je jedan od specifičnih vrsta povrća kojoj jako pogoduje uzgoj na mreži.

Na stabljici krastavca nalaze vitice-vriježe, koje brzo obavijaju mrežu i na taj način se penju . Zato se krastavci lako mogu uzgajati u okomitom položaju uz oslon od mreže.

Najvažniji je odabir dobrog položaja koji je zaklonjen od utjecaja jakih vjetrova, a okrenut je prema suncu. Naj- idealniji smjer  reda je sjever-jug. Ukoliko krastavce uzgajamo u zaštićenom prostoru plastenika, tada je uzgoj na mreži idealna opcija iz više razloga.

Velika prednost okomitog uzgoja krastavaca očituje se u uštedi na prostoru. Što je posebno bitno u malim obiteljskim plastenicima u kojima se vodi borba za svaki centimetar slobodnog prostora, a kod profesionalnih plastenika povećanje količine prinosa.

Povezanost okomitog uzgoja i gorčina plodova.

Kod uzgoja krastavaca

na mreži plodovi imaju manju pojavu gorčine , koja ovim sočnim plodovima itekako umanjuje tržnu vrijednost. To je lako objašnjivo ukoliko znamo da krastavci brzo reagiraju na razne poremećaje nastale u tijeku razvitka plodova.

Gorčina nije nikakva bolest krastavaca, nego brza reakcija biljke na bilo kakav zastoj poremećaj ili nedostatak nastao u tijeku proizvodnje i vegetacije.

Utvrđeno je da gaženje po vriježama za vrijeme radova tijekom vegetacije značajnije utječe na pojavu gorčine plodova.  Kod uzgoja na mreži gorčina plodova izostaje kao posljedica gaženja po vriježama .

Na pojavu gorkih plodova mogu utjecati i niske noćne, odnosno visoke dnevne temperature, velike oscilacije temperature, zalijevanje hladnom vodom u toplijem dijelu dana (doba velikih vrućina) i nedostatak vode ( krastavac je veliki potrošač vode).

Ipak, jedna od najvažnijih prednosti okomitog uzgoja krastavaca je činjenica,  kako zbog bolje prozračnosti biljaka imamo manje bolesti, dok su plodovi puno čistiji  i ujednačeniji , a berba znatno olakšana.