[displayProduct id=”6558″]

Folije za pokrivanje plastenika

PLASTENIK_montaza folije

Glavna svrha pokrivanja plastenika je napraviti prihvatljivu klimu unutar plastenika i dobre uvjete za rast i razvoj biljaka, bez obzira vanjske uvjete i okoliš. Bolja kontrola. veći prinos i veća kvaliteta plodova. Kontrolirana mikroklima u proizvodnji: od svjetlosti, temperature, vlage i mehaničke zaštite usjeva (vjetar, kiša, snijeg, ptice itd ), održavanje kontroliranih uvjeta i u  različitim klimatskim podnebljima. Kontroliranje unutarnjeg okruženja za biljke daje mogućnost da se ubrza , a isto tako i produži sezona berbe svježeg povrća tijekom cijele godine i poboljša kvaliteta usjeva, poveća prinosa i osigura zadovoljstvo i dobit.

Naš dobavljač folije, izraelska tvrtka A.A. Politiv koristi samo sofisticirani materijal dobiven od vodećih proizvođača polimera i aditiva, te proizvodi na potpuno automatiziranim ekstruderima.  Debljina folije utječe na svojstva kvalitete. Ona se kreće ovisno o vrsti zaštićenog prostora od 0,12 mm (120 mikrona) na niskim tunelima do 0,20 mm (200 mikrona) na visokim tunelima i plastenicima.

 

 


Osnovna mehanička svojstva plasteničke folije:

 

 

1. UV stabilnost/trajnost folije (eng. ultra violet = ultraljubičasto):

Folija iz naše ponude je UV stabilizirana, odnosno otporna na ultraljubičasto zračenje. Ako folija ne sadrži UV stabilizatore, njezin „životni vijek“ skraćuje se na 4 do 6 mjeseci, zbog lošeg utjecaja sunčevih zraka.2. TLT-PAR
 (eng. total light transition – photosynthetically active radiation = ukupan protok svjetlosti – fotosintetski aktivno zračenje)

Sunčeva energija neophodna je biljci, a fotosintetski aktivno zračenje (od 400 do 700 nanometara) iznimno je važno za uspješan i kvalitetan rast biljke i ploda. Aditivi koji se nalaze unutar naše folije služe da biljka i plod uvijek dobiju maksimalnu količinu energije potrebne za rast.

 


3. IR (eng. infrared = infracrveno)

Tijekom dana, sunčeva energija stvara toplinu koja se noću gubi. Velike temperaturne razlike mogu negativno utjecati na biljku pa je iznimno važan faktor zadržavanja topline. Noću ili za hladnih vremenskih uvjeta, toplina se gubi vanjskom radijacijom koja se odvija unutar infracrvenog spektra. Specijalnim aditivima unutar folije blokira se infracrvena (IR) radijacija, pri čemu se zadržava temperatura unutar plastenika i izbjegava smrzavanje.

 


4. AD-AF (eng. anti-drop, anti-fog = protiv kapanja, protiv magljenja)

Visoka temperatura unutar plastenika sadrži više vlage od hladnog zraka izvan plastenika. Noću se temperatura unutar plastenika snižava i rezultira vodenom parom koja se kondenzira u zraku u obliku sitnih kapljica. Te kapljice stvaraju maglu koja uzrokuje:

– smanjeno propuštanje svjetlosti u ranim jutarnjim satima, s posljedicom smanjenog rasta biljke,

– kapanje vode po biljkama, s posljedicom pojave bolesti.

Također, padom temperature u plasteniku, relativna vlažnost zraka doseže zasićenje i stvara se magla. Magla ima negativan utjecaj na biljke jer listovi su izloženi povišenoj koncentraciji relativne vlage zraka pa ostaju duže vlažni na vrhovima i pri zemlji. Magla blokira i sunčeve zrake za vrijeme ranih jutarnjih sati i povećava se opasnost od razvoja bolesti.

Da bi se to spriječilo, foliji dodajemo posebne aditive. Ovi aditivi mijenjaju napetost na površini folije pa su kapljice vode manje i u nevidljivom sloju klize niz foliju.

 


5. DIF (eng. diffusion = difuzija)

Direktna sunčeva svjetlost može uzrokovati opekline kako na biljci, tako i na foliji. Da bi se spriječile opekline na biljci, treba osigurati kvalitetu folije. Dodavanjem aditiva za difuznost, sunčeva svjetlost pravilno se raspršuje duž folije i ne stvara oštećenja.

 


6. AV (eng. anti-virus = zaštita od virusa)

Ljudsko oko osjetljivo je na UV području od 400 do 700 nanometara, dok je vidni spektar insekata osjetljiv na UV području manjem od 400 nanometara. Stoga blokiranje UV spektra svjetlosti negativno utječe na insekte pa postaju manje aktivni unutar plastenika te se smanjuje kretanje vektora koji prenose  i šire virusne bolesti (lisne uši, bijela mušica, trips, mineri, grinje). Rezultat su smanjena upotreba kemijskih sredstava, zdravije i ljepše biljke otpornije na stres te ukusniji plodovi; ukratko, jeftiniji i, ono najvažnije, zdraviji proizvod.

 


7. Anti-prašina:

Višeslojna konstrukcija folije i posebno ugrađeni polimer i dodaci rezultiraju glatki film koji sprječava nakupljanje prašine izvana na foliji. To je važna značajka da bi se biljci osigurala maksimalna količina svjetla,


 

8. Fotoselektivne

Višeslojne folije stvaraju idealne biološke uvjete za rast i razvoj svake pojedine uzgajane kulture. Djeluju kao filter kroz koji biljka dobiva onaj dio sunčeva spektra svjetlosti koji najpovoljnije utječe na njezin rast,  razvoj i plodnost. Biljke su ljepše i ukusnije, otpornije na bolesti i stres. Usjev je zdraviji jer se sprečava kretanje vektora- prenosioca zaraza, (lisne uši, bijela mušica, trips, lisni mineri, grinje itd.) i širenje virusnih bolesti – AV folije (antivirusne folije).