Folije za prekrivanje tla- mulchiranje 41


Solarizacija tla (zagrijavanje tla sunčevom toplinom)

Bolesti tlai i štetnici izazivaju velike štete u polju. Za neke povrtne i voćne kulture – bolesti tla, korovi i nematode djelomično se mogu kontrolirati primjenom pesticida.

Transparentna polietilenska folija stavljen na tlo tijekom vrućih ljetnih mjeseci (kada je dan dug, vedro nebo i temperatura zraka je visoka)  povećava se temperatura tla do razine koja je smrtonosna za mnoge soilborne biljnie patogena, sjeme korova i već iznikle korove (uključujući parazitske  sjemenke ), oblići, grćice hrušta, žićnjake,  a u nekim tlima i grinje.

Izlaganje tla suncu poboljšava ishranu biljaka, povećanjem dostupnosti dušika i drugih esencijalnih hranjivih tvari.

Maksimalno zagrijavanje tla će biti kada je folija blizu tla, dakle vrlo je važno je da je područje koje se tretira bez korova, ostataka biljne mase , krhotina, i bez velikih gruda koje će podići foliju od tla, a mogu je čak i oštetiti. Tlo treba biti tanjurano, obrađenoj s roto-frezom ili roto-drljačom, dobro zaravnano i povaljano valjkom te zalijevano s većom količinom vode. Vlažno tlo bolje prenosi temperaturu i na taj način će solarizacija biti učinkovitija.

Tlo mora biti vlažno za maksimalni učinak, vlage ne ​​samo da čini organizme osjetljivijima na visoku temperaturu, već također provodi toplinu brže i dublje slojeve tla. Tlo se možemo navlažiti unaprijed sustavom za navodnjavanje rasprskivačima ili poslije obilne kiše. Obilno zalijevanje je moguće i ispod folije za solarizaciju, nalijevanjem vode u udubljenja kotača od traktora, koji mogu djelovati kao plitke brazde za navodnjavanje. Navodnjavanjem ispod folije možemo obično kontrolirati štetočine nešto brže i u većoj mjeri nego kad navodnjavanje nije učinjeno prije nego što je položena folija.

 

Prednosti izlaganje tla suncu:

  • Kontrolu bolesti.
  • Kontrola korova.
  • Kontrola zemljišnih insekata .
  • Povećan  rasta biljaka.