Injektori – Ventury cijevi

Ventury cijevi-injektori  su jednostavni uređaji koji se koriste za doziranje raznih kemijskih sredstava  (gnojiva, sredstva za zaštitu biljaka, sredstva za popravku kvaliteta vode za  navodnjavanje) preko sustava za navodnjavanje kap po kap (moguće korištenje i kod rasprskivača) . Za ove uređaje nije potrebna dodatna energija, jer rade na principu pod-tlaka, odnosno pokreću ih razlika ulaznog i izlaznog pritiska u sustavu za navodnjavanje.

Spajanjem više uređaja moguća je primjena više vrsta kemijskih elemenata odjednom u zavisnosti od potreba biljaka.  Ventury cijevi mogu se postaviti direktno na glavni vod ( slika 2.)  ili preko baypass sistema ( slika 3.).  Preporuka je montaža preko baypass sistema jer nema smanjenja protoka u sustavu za navodnjavanje . Pritisak u sustavu za navodnjavanje  nije standardna veličina i zavisi od puno faktora i same ventury  cijevi nemaju standardni protok hranjivog  koncentrata u jedinici vremena. Prakticira se primjena kod manjih sistema za navodnjavanje. Ventury cijevi se rade u nekoliko  veličina, od 1/2” ;3/4“; 1“; 5/4“; 6/4“ i 2” i u zavisnosti od potrošnje vode u sustavu opredjeljujemo se za određenu veličinu ventury cijevi- injektora.

 

Dozatori:

Za primjenu dozatora nije potrebna dodatna električna energija, radi na principu klipne  hidro pumpe, koristi energiju iz protoka vode, jednostavni su za upotrebu i lagani za održavanje i izuzetno su precizni imaju mogućnost regulacije od 0,20 % do 2,00 % . Uređaji su napravljeni od kemijski otpornih materija tako da ne postoji opasnost od oštećenja prilikom korištenja različitih vodo-topivih gnojiva ili sredstava za zaštitu bilja ili kemijskih sredstava.
Široka primjena dozatora :
– Štamparska industrija
– kemijska industrija
– Prehrambena industrija
– Farme
– Poljoprivrede

Princip rada

Montira se direktno na izvor vode i radi bez upotrebe dodatne energije, koristeći samo pritisak vode kao izvor energije. Protok vode aktivira dozator koji usisava određeni postotak koncentrirane hranjive otopine koju miješa u određenom postotku sa vodom iz glavnog voda sustava za navodnjavanje. Takav rastvor šalje dalje kroz sustav za navodnjavanje pravilno raspoređen do svake biljke. Postotak koncentrirane hranjive otopine uvijek je proporcionalan količini vode koja ulazi u dozator i dalje se miješa s vodom iz glavnog voda. Dozatori se mogu montirati direktno na glavni vod   ( slika 2.) kao kod ventury cijevi  ili preko baypass sistema ( slika 4.)   Preporuka je montaža preko baypass sistema jer nema smanjenja protoka u sustavu za navodnjavanje .