Navodnjavanje vinograda

Navodnjavanje vinograda u većini slučajeva se radi cijevima kap po kap koje su pričvršćene za konstrukciju koja već drži biljke vinove loze!

Vinovu lozu izrazito je važno navodnjavati početkom proljetne vegetacije da se količina plodova grožđa ne bi smanjila. Usporen rast (vinograda) pogotovo mladih sadnica vinove loze može bit štetan ne samo za količinu plodova nego i za zdravlje biljke tako da navodnjavanje vinove loze (vinograda)  mora bit optimalno podešeno.  Vodeni deficiti tijekom ljeta i nakon berbe vinograda mogu poremetiti razvoj pupoljka i uzrokovati prerano gubljenje  listova vinove loze . Previše vode, s druge strane, može uzrokovati loš razmak između listova i nedostatak zimske otpornosti, a može oštetiti i korijenje vinove loze tj. uskratiti im kisik i stvoriti uvjete koji pogoduju razvoju zemljoprenesivih bolesti.
Vinogradari moraju odrediti količinu vode za navodnjavanje vinograda,  kada primijeniti navodnjavanje , a to najviše ovisi o uvjetima kakvoći zemlje. Kada se odrede uvijeti  za  navodnjavanje vinograda, uzgajivači moraju paziti da biljka ne bi dobivala previše i premalo vode . Cilj je zadržati vlagu u zoni korijena koja će omogućiti odgovarajuću
razinu rasta vinograda (vinove loze) i neće smanjiti prinosi usjeva kao ni kvaliteta u trenutnim ili slijedećim  godinama.

Navodnjavanje vinograda

Prednosti i nedostaci sustava kap po kap: