Navodnjavanje povrća

Navodnjavanje  je jedna od najvažnijih agrotheničkih mjera u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji povrća. To je postupak kojim se na poljoprivredno zemljište umjetnim putem dovodi voda kako bi se postigla dovoljna količina vlage za normalan rast i razvoj te ishranu biljaka povrća, a samim time povećao urod povrća . Biljka nije u mogućnosti koristiti hranjiva iz tla bez dovoljne količine vode.
Danas je gotovo nezamislivo baviti se intenzivnom  proizvodnjom povrća bez navodnjavanja i uporabe vodo-topivih gnojiva pomoću kojih se može osigurati dovoljna količina hranjivih tvari za biljke, koje bi trebale dati onakav prinos i kvalitetu plodova kakvu smo sami željeli.

Prednosti navodnjavanja povća sustavom kap po kap:

  • Optimalni vodno zračni odnos u tlu što uvjetuje povećanje prinosa povrća i kvalitete proizvoda uz smanjenje potrošnje vode
  • Smanjenje troškova energije i ušteda pri gnojidbi i zaštiti
  • Mogućnost gnojidbe povrća – “kada” i “koliko” i “što” treba
  • Smanjenje mogućnosti pojave bolesti i korova kod povrća
  • Prikladan za gotovo svaki tip tla
  • Manje narušavanje strukture, površinski sloj ostaje suh, lakši pristup njivi
  • Veća efikasnost – uniformnost navodnjavanja i do 95%
  • Navodnjavanje povrća je moguće i u vjetrovitim uvjetima
  • Postižu se dobri rezultati i kada se navodnjava sa zaslanjenom vodom

Nedostatci navodnjavanja povrća sustavom kap po kap:

  • Mala ili gotovo nikakva saznanja o tehničkim odlikama elemenata sustava kap po kap
  • Izrada sustava po vlastitom nahođenju.
  • Navodnjavanje sustavom kap po kap ne koristi za zaštitu od mraza niti rashlađivanje tijekom toplih/ vrućih ljetnih dana, kao što se to može raditi pomoću rasprskivača.
  • Mogućnost začepljenja sustava za tvorbu kapljica ( kapaljki ) : neophodno je pročišćavanje vode-filtracija (ovisno o razini kvalitete vode).
  • Nije prikladan za natapanja.