Navodnjavanje okućnica

Lijepa i zelena trava, rodne voćke i mirisno cvijeće koje okružuju vašu kuću čine biljnu simbiozu koja upotpunjuje idilu vlastitog doma no i njima je potrebna voda na dnevnoj bazi, stoga je sustav za navodnjavanje najbolje, najučinkovitije i najsigurnije rješenje. Naizgled jednostavno, navodnjavanje okućnica zahtjeva mnogo planiranja jer ono što odgovara jednoj biljnoj vrsti nije nužno najbolje rješenje i za ostale biljke. 

Navodnjavanje travnjaka

U većini situacija, najveću površinu svake okućnice zauzima travnjak. Za navodnjavanje travnjaka najčešće koristimo rasprskivače koji se nalaze ukopani u zemlji i pod pritiskom vode oni se izdižu iznad površine i započinju svoj rad. Ovaj način navodnjavanja travnjaka je najfunkcionalniji iz razloga što su rasprskivači ukopani u zemlju i ne smetaju pri košnji travnjaka, igranju ili hodanju te daju dojam urednosti i jednostavnosti travnjaka. Također, travnjake možemo navodnjavati i uz pomoć dugotrajnih cijevi „kap po kap“  koje se najviše koriste na nagnutim terenima ili u situacijama gdje nemamo stabilan dotok vode te dolazi do promjene pritiska. Za bolji vizualni dojam, koristimo auto kompenzirajuće cijevi s polietilenskim ovojem koje ugrađujemo ispod površine zemlje (te cijevi imaju već ugrađene kapaljke na određenom razmaku te ravnomjerno propuštaju vodu u zemlju).

Navodnjavanje cvijeća

Navodnjavanje cvijeća se najčešće vrši putem cijevi „kap po kap“ koje su postavljene na površinu zemlje ili su ukopane u zemlju (radi estetskog izgleda i lakšeg pristupa cvijeću npr. prilikom košnje ili okopavanja). Također, moguće je navodnjavati i rasprskivačima no to se ne preporučuje radi smanjenja rizika od biljnih bolesti.