Prihrana (gnojidba) voćnjaka

Gnojidba voćnjaka je vrlo važna agrotehnička mjera, jer kod voćnjaka rast i razvitak plodova i vegetativnih organa (prirast drva, izboja i korijenja) odnose iz tla ili troše velike količine hranjiva. Vrijeme gnojenja voćnjaka ravna se prema zahtjevima voćaka (fenofazma rasta vegetativnih i generativnih organa), svojstvima tla i vrsti gnojiva. Organska se gnojiva kod prihrane voćnjaka unose uglavnom u jesen.
NAPOMENA: Prihrana voćnjaka kalijem utječe na prinos i kvalitetu s time da kod voća povećava sadržaj šećera, ima bolju obojenost i krupnoću plodova. Plodovi ujednačeno i ubrzano dozrijevaju, bolja je tvorba proteina i vitamina C. Tijekom sušnih godina slabo je pristupačan pa se nedostaci očituju kao rubno blijeđenje i smeđenje lista, što je kod jabuke najuočljivije tijekom ekstremnih suša. Zato mi u svojim programima prihrana voćnjaka imamo u ponudi mineralnih gnojiva u kojima se kalij nalazi kao kalij-nitrat i kalij sulfat.

Prihrana željezo

Željezo u voćkama dolazi u malim količinama, ali ima važnu ulogu u nizu fizioloških procesa. Zbog toga je nužno osigurati kontinuirano pritjecanje željeza u voćku. Simptomi nedostatka nisu isti kod svih voćnih vrsta.

Prihrana maline i kupine

Ferokloroza maline vidljiva je na lišću koje je svjetložućkasto, odnosno gotovo bijele boje, a kod kupina lišće poprima žutu do narančastu boju. Biljke zahvaćene feroklorozom imaju slab porast i rodnost je slaba. Da bi utvrdili o kojem se obliku kloroze radi moramo provesti testiranje tako da s donje strane list lagano zastružemo žiletom, a potom taj dio navlažimo otopinom zelene galice, kada već slijedećeg dana taj dio plojke pozeleni tada možemo reći da trebamo dodati mikroelement željezo.

Prihrana breskve

Ferokloroza na breskvi se vidi na lišću koje je svjetložute boje kod breskve koja ima plod bijelog mesa, a kod breskve koja ima plod žutog mesa lišće je tamnije žute boje. Lišće kod nedostatka željeza sadrži zelenu boju u uskom pojasu uz nervaturu žila, a između je žuto.

Prihrana kruške

Ferokloroza na kruški najprije se javlja u vršnim dijelovima mladica, tj. s izraženim uskim slojem zelene boje uz nerve, a potom zahvati čitavu plojku. Lišće je najprije žute boje, a potom svjetložute i na kraju na vrhovima pobijeli.
Opće pravilo “Bolje spriječiti nego liječiti” za borbu protiv ferokloroze upotreba Multi-Fe 6% folijarno u količini 0.1 %. Prskanje ponavljati 3-4 puta tijekom intenzivnog porasta mladica (tj. do kraja srpnja).
Multi Ca+Mg
Kalcij ima važnu ulogu u ishrani i to u prvim fazama intenzivnog rasta mladica i u drugoj fazi rasta plodova. Kalcij ima veliki utjecaj na kvalitetu plodova, te na skladišnu sposobnost i konzistenciju ploda. Primjenu kalcija preporučujemo folijarno jedan puta na početku vegetacije u fazi stvaranja mladica, a nakon toga kod jabučastih plodova i koštunica 3-4 tretmana svakih 10-15 dana počevši od početka zriobe. Količinu koju koristimo za vrijeme vegetacije je 250-350 ml/100 l vode, a prije skladištenja doza primjene je 1500 – 2000 ml/ 100 l vode.
NAPOMENA:
Poly-Amin je gnojivo na bazi prirodnih organskih sastojaka (amino kiselina i peptida). Polyamin aktivira biokemijske i enzimatske procese u biljci i poboljšava rad metabolizma i procese sinteze u biljkama. Polyamin se upotrebljava od prvih razvojnih stadija, kad je biljka u punom razvoju ili prilikom promjene u metabolizmu kako bi lakše podnijela stresne situacije kao što su preniske i previsoke temperature, tuča, suša, jak napad štetnika i bolesti. Tretiranje Poly-aminom treba obaviti barem dva puta tijekom vegetacije, a po potrebi i više puta. Doza primjene je od 150-250 ml/ 100 l vode.
Poly-Amin se može miješati s gnojivima i sredstvima za zaštitu bilja. Ne smije se miješati s preparatima koji imaju alkalnu reakciju: bakrom, sumporom, sulfatima i raznim uljima.