PRIHRANA VINOGRADA

Osnovno pravilo prihrane vinograda je da u tlo svake godine “vraćamo” one količine hranjiva koje su “iznesene” urodima grožđa. Rast vinove loze (vinograda) zahtjeva optimalan položaj (inklinaciju, nadmorsku visinu vinograda) i klimu, a tijekom vegetacije vinograda, vinar mora uvijek posvetiti pažnju vanjskom izgledu nasada (ima li povećanja u rastu, rodnosti, promjena u boji lista i sl.).
Uz redovitu gnojidbu i prihranu vinograda tijekom vegetacijske sezone u zadnjih par godina u brojnim kontinentalnim i sredozemnim područjima javlja se nedostatak magnezija i željeza kao sve veći problem kod vinograda. Nedostatak magnezija vidi se na najstarijem (donjem) lišću vinove loze. Lišće bijelih vinskih sorata počinje žutjeti od rubova prema sredini. Lisne žile i usko područje tkiva uz njih zadržavaju zelenu boju. Kod pomanjkanja magnezija kakvoća grožđa vrlo je narušena, jer je onemogućeno dozrijevanje (sadržaj šećera je niži, a udio kiseline povećan). U vlažnim klimatskim uvjetima tijekom kolovoza i rujna grozdovi s nekrozom peteljke zbog pomanjkanja magnezija najčešće budu jako napadnuti botritisom ili sivom plijesni. Rješavanje problema sa nedostatkom magnezija: prihrana vinograda bi trebala biti s Magnisalom i to folijarno u konc. 0,5%-1,0% za preventivno sprečavanje kloroze u fazi intenzivnog porasta loze, i to 1-3 prskanja u fazi formiranja grozdića svakih 10 dana.

Prihrana vinograda na terenima sa visokim pH vrijednostima zemlje

Na terenima s visokim pH i gdje redovito javlja nedostatka Fe dodaje se Multi-Micro Fe i to neposredno pred cvatnju u količini 50-100 grama na 100 l vode i to tako da direktno injektiramo oko svakog čokota količinu oko jedne litre ili možemo primijeniti folijarno Multi-Micro fe, 100 g na 100 l vode odvojeno od redovite zaštitne vinove loze i to u fazi intenzivnog porasta vinove loze.

NAPOMENA: Polyfeed folijare ne koristiti s bakrenim preparatima i s Mikalom (odnosno sa sredstvima koja u sebi sadrže djelatnu tvar aluminij fosfetil) i s preparatima na bazi ulja.

Prihrana vinograda izvrsnim organskim gnojivom kontaktirajte nas!

Prihrana vinograda injektori dozatori