Nematode ekološka zaštita

Nematop®

Nematode (Heterorhabditis bacteriophora) za suzbijanje ličinki PIPA (Otiorhynchus sulcatus)

Primjena:
Nematop® se primjenjuje u travnju i svibnju za prvu generaciju ličinki, a za drugu od početka kolovoza do polovice listopada.
Pipa živi preko dana u zemlji, noću izlazi i hrani se listovima. Pipe rade štetu na preko 200 raznih kultura, na ukrasnom bilju, jagodama, vinovoj lozi i šumskom bilju.
Najveću štetu rade ličinke koje se hrane korijenom. Neoplođena jajašca (mužjaci ne postoje) se polažu u tlo, gdje se razvijaju ličinke iz kojih nastane kasnije kukac – PIPA.

Nematop® djeluje isključivo na ličinku, stoga je primjena u navedenom razdoblju idealna. Efikasnost suzbijanja veća je od 80%. Nematop® je učinkovitiji od kemijskih preparata i ima dulje djelovanje. Povoljna temperatura tla preko dana je 11°C, u hladnijem periodu preporučamo Nematop COOL® jer tolerira nižu temperaturu tla od 8°C.

Nematop® je potrebno pomiješati s vodom te otopinu svakih 5 minuta promiješati kako se nematode ne bi taložile. Otopinom zaliti tlo oko sadnice ili prije sadnje u otopinu umočite korijen. Otopinu s nematodama u potpunosti potrošite jer se čuvanjem gube svojstva.

U Nematop®-u sadržane nematode bezopasne su za ljude, životinje i biljke.

Djelovanje:
Nematode aktivno traže ličinke PIPA, zatim u njih prodiru te se u ličinki
razmnožavaju. Licinke ugibaju nakon 2 do 3 dana. Nakon 2 do 3 tjedna nematode
napuštaju uginulu ličinku i traže nove domaćine. Ukoliko ih ne pronađu, u tlu
mogu preživjeti još 2 – 3 mjeseca.

Skladištenje i rok trajanja nematode: Po primitku u što kraćem roku potrošiti. Nematode zaštiti od temperatura ispod 0°C i iznad 30°C. Kod hladnog skladištenja na 2-12°C neotvoreno se pakiranje može čuvati 6 tjedana.

Pakiranje nematode:
Nematode 5 milijuna za 10 m
Nematode 10 milijuna za 20 m
Nematode 50 milijuna za 100 m
Nematode 500 milijuna za 1000 m

 

Nemastar®

Nematode (Steinernema carpocapsae) za suzbijanje rovca (Gryllotalpa Gryllotalpa), ozime sovice (Agrotis spp.), sovice ipsilon (Agrotis ipsilon), proljetne sovice (Euxoa Temera) i livadnog komarca (Tipula paludosa)

Ličinke sovica (Noctuidi) žive u tlu, duge su 3 do 5 cm, zelene su, smeđe ili smeđe s tamnom glavom. Kod dodira se odmah spiralno umotaju. Poznate vrste su ozima sovica (Agrotis segetum), sovica ipsilon (Agrotis ipsilon) te proljetna sovica (Euxoa Temera).

Optimalna primjena nematode:
Protiv rovca od travnja do srpnja, sovice od lipnja do kolovoza te livadnog komarca od sredine rujna do sredine listopada. Jednostavno tretiranje zalijevanjem.
Povoljna temperatura tla je 12°C do 28°C. Kod većih temperatura tla slabi djelovanje nematoda.
Nemastar® pomiješajte prema tabeli miješanja, otopinu svakih 5 minuta promiješajte kako se nematode ne bi taložile. Dobivenom otopinom zalijte tlo.
Nakon tretiranja tlo zalijte s minimalno jednom litrom vode po m2. Tlo održavati vlažnim slijedecih 14 dana.
Nematode su osjetljive na direktno sunčevo zračenje, pa preporučamo tretiranje u jutarnje ili večernje sate.Otopinu sa nematodama u potpunosti potrošite jer se čuvanjem gube svojstva.

U Nemastar®-u sadržane nematode su bezopasne za ljude, životinje i biljke.

Djelovanje nematode:
Nemastar® odlično djeluje protiv odraslog rovca, isključujuci mlade ličinke.
Tretiranje je potrebno ponovit iduće godine kako bi se suzbili već odrasli rovci.
Sovice i livadnog komarca Nemastar® suzbija vrlo dobro – ličinke i gusjenice ugibaju unutar 4 dana. Djelovanje 80%.

Nematode aktivno traže ličinke, prodiru u njih te se u ličinki razmnožavaju.
Idealno suzbijanje ličinki je krajem rujna i početkom listopada.

Skladištenje i rok trajanja: Po primitku u što kraćem roku potrošiti. Nematode zaštiti od temperatura ispod 0°C i iznad 30°C. Kod hladnog skladištenja na 4-12°C neotvoreno pakiranje se može čuvati 6 tjedana.

Pakiranje:
Nematode 5 milijuna za 10 m2
Nematode 10 milijuna za 20 m2
Nematode 50 milijuna za 100 m2
Nematode 500 milijuna za 1000 m2

 

Nemagreen®

Nematode (Heterorhabditis bacteriophora) za suzbijanje ličinki hrušta (Bradysia spp., lycoriella spp.)

Nemagreen® se primjenjuje od sredine lipnja do kraja rujna. Nemagreen® djeluje isključivo na ličinku.
Efikasnost suzbijanja je veća od 80%.
Povoljna temperatura tla je 12-25°C.

Primjena:
Nemagreen® pomiješajte s vodom i razrijedite prema tabeli. Otopinu svakih 5 minuta promiješajte kako se nematode ne bi taložile. Pripremljenom otopinom zalijte travnjak, pritom pazite da tlo i travnjak budu vlažni kako se nematode ne bi sasušile. Pošto su osjetljive na direktno sunčevo zračenje preporučamo tretiranje nematodama u jutarnje ili večernje sate.

Nakon tretiranja travnjak zalijte s 2-5 litara vode po m2 (kod suhog razdoblja unutar pola sata) kako bi se nematode s trave isprale u tlo.
Slijedećih 6 tjedana tlo održavajte vlažnim, zalijevajte prema potrebi. Otopinu s nematodama preporučljivo je u potpunosti potrošiti jer se čuvanjem gube svojstva.

U Nemagreenu® sadržane nematode bezopasne su za ljude, životinje i biljke.

Djelovanje nematode:
Nemadote aktivno traže ličinke u koje prodiru te se u njima razmnožavaju. Napadnute ličinke se oboje crveno-smede, ugibaju nakon 1 do 2 tjedna. Zbog razmnožavanja nematoda u uginulim ličinkama, njihovo se djelovanje nakon prve primjene konstantno pojačava.

Skladištenje i rok trajanja nematode:
Po primitku u što kraćem roku potrošiti, zaštiti ih od temperatura ispod 0°C i iznad 30°C. Kod hladnog skladištenja na 4-12°C neotvoreno pakiranje se može čuvati 6 tjedana.

Pakiranje nematode:
Nematode  5 milijuna za 10 m2
Nematode  10 milijuna za 20 m2
Nematode  50 milijuna za 100 m2
Nematode 500 milijuna za 1000 m2

Ostavite odgovor

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.