Oprašivanje cvijetova bumbarima

Tokom posljednjih desetak godina u svijetu se sve više koristi oprašivanje raznim kukcima ( bumbarima )  i mikroorganizmima  u svrhu zaštite biljaka, koji predstavljaju odličnu zamjenu za kemijska sredstva. Uništavajući nametnike kemijskim sredstvima, biljke su postale otporne na otrove, te se time poremetila prirodna ravnoteža i zagadilo tlo i voda.
Kukci oprašivači su ti o kojima ovisi urod većine biljaka. Gnojidba i briga oko voća i povrća su uzaludni ukoliko se isto to voće i povrće ne može oprašiti samo, ako u vremenu cvjetanja nema kukaca oprašivača (zbog proljetne hladnoće, vjetra ili oblačna vremena pčele i kukci često ne lete). Ipak, postoje određene vrste bumbara kojima za let ne smetaju vjetar, oblaci niti niske temperature. Košnice sa bumbarima (Natupol) mogu biti smještene u kulturi odpočetka cvatnje prvih cvjetova pa sve do kraja oplodnje-polinacije.
Tvrtka Koppert nudi program optimalnog oprašivanja bumbarima (dodavanje broja rojeva, ovisno o kulturi). Rojevi sa bumbarima se dostavljaju u kartonskoj kutiji-košnici. Tokom vrućih dana (u svrhu zasjenjivanja) Koppert preporučuje razmještanje rojeva uzduž sjenovite strane plastenika ili staklenika, ili da se naprave nadstrešnice za hladovinu. Za oprašivanje cvijetova bumbarima košnice moraju biti položene vodoravno, na tvrdoj podlozi. Kada se postavi u staklenik ili plastenik, košnica sa bumbarima za oprašivanje  mora ostati zatvorena do 60 minuta. Također, preporuča se da otvori za ventilaciju budu zatvoreni nekoliko sati po otvaranju letovnog otvora na košnici.

galerija slika Oprašivanje cvijetova bumbarima

Oprašivanje bumbarima je nezamjenjivo pri uzgoju voća (jagoda, ribiza, jabuke, kupine, maline, kruške i drugo), te povrća (kao na primjer rajčica, paprika, krastavci i ostale vrste).

Oprašivanje Bumbarima – Prednosti:

  • za razliku od osa ili pčela, bumbarima za oprašivanje ne smetaju uvjeti u staklenicima i plastenicima i podnose temperaturu do 30°C.
  • ručno oprašivanje zahtijeva trošak (vremena i radne snage), a u mnogim slučajevima rezultati nisu zadovoljavajući.
  • ukoliko se oprašuje hormonima, voće i povrće ima slabiju kvalitetu (mekano je ili brašnastog okusa), jer takvo oprašivanje nije prirodno.
  • bumbari za oprašivanje su nezamjenjivi u voćnjacima i otvorenim povrtnjacima, ukoliko nastupu hladnije razdoblje u toku cvjetanja – za razliku od pčela ili osa, bumbari za oprašivanje lete već iznad temperature od 5°C, po vjetrovitom, oblačnom i hladnom vremenu, te nemaju problema sa nametnicima (npr. varroa) Nakon prvog orijentacijskog leta bumbari za oprašivanje zapamte prostor,te neće izlijetati van plastenika u okoliš ni kroz otvorena vrata. A i u slučaju da i izlete van plastenika, uvijek se vračaju u svoju košnicu. Bumbari za oprašivanje imaju odličnu navigaciju u prostoru i nisu zaboravljivi kao pčele koje se znaju zalijetati u foliju ili staklo. Bumbari su vrlo sustavni i pedantni, a osim toga oprašuju sve što im se ponudi. Ne rade ništa polovično, pčele često opraše samo dio cvijeta iz kojeg zatim naraste iskrivljeni plod.

U uzgoju rajčica u zaštićenom prostoru oprašivanje bumbarima je učinkovitije. Oprašivanje bumbarima vodi ne samo boljoj kvaliteti rajčice, već je ekonomičnije u usporedbi sa ručnim oprašivanjem ili aplikacijom hormona. Oprašivanje sa bumbarima se može koristiti i za oprašivanje ostalih voćarskih i povrtlarskih kultura, poput paprike, krastavaca, jagode, ribizla, kruške, jabuke,trešnje, kupine, maline i dr.

 

Oprašivanje cvijetova bumbarima je optimalni izbor!

Ostavite odgovor

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.